Modelul Cabri G2 de la Guimbal e o solutie de inchirieri de elicopter, cu doua locuri si trei pale la rotorul principal.
Rotorul din coada e incastrat in system Fenestron astfel incat nivelul de zgomot sa fie redus.
Caracteristici tehnice generale
Echipaj: 2 (control detașabil pentru scaunele din stânga)
Lungime: 6,31 m (20 ft 8 in)
Diametru rotor principal: × 7,2 m (23 ft 7 in)
Lățime: 1,24 m (4 ft 1 in)
Înălțime: 2,37 m (7 ft 9 in)
Greutate neta: 700 kg (1543 lb)
Performanță
Viteza maximă: 185 kmh (115 mph)
Viteza de croazieră: 166 kmh (104 mph)
Range: 700 km (380 mile marine)
Rezistență: 5.8 oră
Plafon de servicii: 3963 m (13.000 ft)
Experiment de zbor pe elicoptere de un pasager
Petr Pöselt
Pilot comercial de elicopter CPL(H), instructor de zbor FI(H)
Am avut ocazia să zbor cu elicopterul Guimbal Cabri, iar în textul următor voi încerca să rezum impresiile mele de la această experienta. Istoria dezvoltării acestui elicopter este foarte bine descrisă în altă parte, iar parametrii tehnici se găsesc pe site-ul producătorului Guimbal și, prin urmare, mă voi concentra mai mult pe perspectiva mea din postura de pilot și instructor de zbor.
Declinare a răspunderii: observ că următoarele gânduri și impresii se bazează pe experiența limitată cu acest tip de elicopters si în unele locuri se bazează pe impresiile mele subiective și pot conține inexactități.
În practica mea, întâlnesc cel mai mult la scolile de pilot de elicoptere elicoptere Robinson R22 și R44, iar în trecutul recent am avut plăcerea de a pilota și Schweizer 300CB/CBi.
Așa că gândurile mele despre Cabri trebuiau să fie neapărat legate de compararea tipurilor de leicoptere menționate mai sus. Pot să afirm dinainte că am fost cu adevărat impresionat de Cabri.
Chiar și la prima vedere, când comparăm tipurile R22, S300 și Cabri, puteți observa o diferență mare în tehnologiile utilizate.
R22 este un reprezentant clasic al elicopterelor cu rotor semirigid (asemănător, de exemplu, cu Bell 206 Jet Ranger), iar S300, pe de altă parte, este un caz tipic de elicopter cu rotor articulat.
Întrucât una dintre prioritățile în dezvoltarea lui Cabri a fost dezvoltarea unui elicopter potrivit pentru pregătirea piloților, este clar că designerul a luat o cale diferită de Frank Robinson când și-a proiectat elicopterul R22 în anii 1970.
Rotorul articulat clasic folosit pe S300 (un elicopter care a fost conceput ca elicopter de antrenament de la bun început) este potrivit pentru pregătirea piloților, dar designul său nu corespunde tendințelor actuale spre simplitate. Numărul de piese în mișcare face producția mai costisitoare și întreținerea mai solicitantă. Prin urmare, Bruno Guimbal a păstrat conceptul unui rotor cu trei pale, dar folosindu-și experiența de angajat la Eurocopter, a oferit elicopterului său un rotor în care rulmenții și lubrifianții au fost înlocuiți cu elastomeri.
În construcția sa, capul rotorului este probabil cel mai apropiat de elicopterul EC120 (care insa ajunge la un preț de 1,4 milioane de dolari). EC 120 a fost inspirat și de utilizarea unui rotor de spate de tip fenestron. Cel mai mare beneficiu al fenestronului este siguranța acestuia.
La viteza sa de funcționare, clasicul rotor de echilibrare este mai puțin vizibil pentru persoanele care se deplasează în jurul elicopterului, iar coliziunea lor cu acesta are de obicei consecințe tragice. Un rotor de coadă expus este, de asemenea, mai vulnerabil în cazul unei coliziuni cu o pasăre (sau un obiect care a căzut din cabină) în zbor sau un obstacol în timpul manevrelor, de exemplu, într-un spațiu restrâns. Rotorul fenestronului, care este protejat, reduce aceste riscuri la minim. Din păcate, beneficiile de siguranță obținute prin folosirea fenestronului sunt oarecum anulate de rotorul montat jos pe Guimbal.
În principal, în fazele de rotație, paletele se deplasează relativ jos deasupra solului. Răsfățat de rotoarele de echilibrare excelente ale produselor Robinson, am fost puțin îngrijorat de eficiența acestui sistem.
La unele tipuri de elicoptere pedalele pot fi mai sensibile, iar în altele oarecum „intarzaiate”, totuși cu un rotor cu trim clasic efectul pedalelor este mai mult sau mai puțin liniar.
La Fenestronul Guimbal Cabri, pedalele sunt mai degrabă lente. În practică, aceasta înseamnă că atunci când treceți între modurile de zbor în care sunt necesare schimbări mai semnificative de performanță, pilotul trebuie să depășească mai întâi partea mai puțin sensibilă a cursei pedalei și apoi să se adapteze la cursa mai sensibilă a pedalei în pozițiile extreme. La început am fost surprins pentru că am simțit că Fenestronul nu a vrut să răspundă la pedalarea mea, dar a trebuit doar să apăs mai tare pedalele și în noul mod au fost aproape la fel de receptive precum sunt obișnuit de la alte tipuri de elicopter. Când treceți într-un zbor la punct fix, puteți observa și tracțiunea relativ puternică a fenestronului, care tinde să tragă în stânga (rotorul elicopterului se rotește în sensul acelor de ceasornic). Acest efect se manifestă bineînțeles la toate elicopterele și pilotul trebuie să compenseze această deriva prin deplasarea ciclicului în lateral (direcția depinde de orientarea rotației rotorului principal).
Dar cu Cabri am avut impresia că la ciclicul lateral este nevoie de puțin mai multa compensare decât la concurenți. Atribuiesc acest lucru la coada neobișnuit de scurtă, care face ca fenestronul să dezvolte mai multă forță pentru a compensa cuplul. Se poate compara destul de bine mișcarea ciclică necesară la trecerea la un zbor la punct fix cu cuplarea treptei a cincea într-o mașină (la dreapta și înainte). Cu toate acestea, m-am obișnuit cu acest comportament ciudat pentru mine destul de repede și în curând execuția manevrelor cu schimbarea puterii a părut mai coordonată.
Un alt domeniu în care Guimbal Cabri merge cu vremurile este cockpitul spațios, amenajarea acestuia și apoi instrumentația în sine. Cu înălțimea mea de 186 cm, consider cockpit-ul R22 un dezastru ergonomic și prefer cu siguranță cockpit-ul R44, pe care îl găsesc foarte confortabil.
-stiri din lumea elicopterelor-
Verticon 2025: Bell prezintă întregul portofoliu comercial

Bell a expus la Verticon 2025 anul acesta, în Dallas, Texas, și își va prezenta aeronavele, tehnologia și soluțiile pentru clienți.
Bell a încheiat 2024 cu 172 de livrări către diverse segmente, furnizând avioane Forțelor Aeriene Regale Iordaniene, Chicago PD, Quiktrip și multe altele.
Echipa a încheiat diverse oferte de flotă, inclusiv 10 Bell 525 la Equinor și 15 Bell 407GXis la Global Medical Response.
Echipa Global Customer Solutions a anunțat noi actualizări, inclusiv kitul de retrofit BasiX-Pro Glass Cockpit pentru modelele Bell 412 și 429, precum și certificarea EASA pentru sistemul de control al zborului GFC 600H de la Garmin pentru Bell 505.
Bell își va sărbători cea de-a 90-a aniversare în acest an și așteaptă cu nerăbdare să își expună portofoliul complet de elicoptere comerciale la Verticon 2025:
Departamentul de Poliție Peoria Bell 505: Avionul recent livrat a marcat începutul primei Unități de Aviație comune a departamentului cu Departamentul de Pompieri Peoria.
Aeronava ajută atât misiunile de aplicare a legii, cât și misiunile de stingere a incendiilor pentru una dintre cele mai dens populate suburbii din Arizona, în afara Phoenix.
Global Medical Response Bell 407GXi: Global Medical Response, unul dintre cei mai mari operatori medicali aerieni din lume, a semnat recent pentru 15 avioane Bell 407GXi configurate IFR, aducând flota lor totală la 250 de elicoptere Bell.
Quiktrip Corporation Bell 429: Quiktrip Corporation a semnat pentru cel de-al doilea Bell 429 la HAI Heli-Expo 2024 de anul trecut, valorificând aeronava pentru a transporta fără probleme oamenii de afaceri, deoarece gestionează peste 1.400 de magazine la nivel național. Vezi stirea pe situl Bell Helicopters
Kern County SUBARU Bell 412EPX: Kern County este una dintre numeroasele agenții din California care folosește SUBARU Bell 412EPX pentru misiuni de stingere a incendiilor pentru a servi cetățenii din California, iar agenția a luptat cu curaj împotriva incendiilor din Los Angeles în acest an.